Τα αιθέρια έλαια δεν δρουν με την ίδια ένταση. Η δράση τους κρίνεται ανάλογα με τα μόρια που τα συνθέτουν. Προσαρμόζουν την χρήση τους, ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά και τις ευαισθησίες του καθενός. Όσο πιο ισχυρά όμως είναι τόσο ο χειρισμός τους από κάποιον, απαιτεί την γνώση των προφυλάξεων κατά την χρήση τους. Καταλαβαίνουμε καλύτερα, βλέποντας το αποτέλεσμα που σχετίζεται με την χρήση των Αιθέριων ελαίων της Κανέλας Κεϋλάνης και της Ρίγανης στην πρόληψη της γρίπης και όλα τα είδη των βρογχικών παθήσεων. Είναι ένας σημαντικός τρόπος να μειωθεί η χρήση των αντιβιοτικών, ή ακόμα και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά τους, εάν είναι απαραίτητο.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
Μια βρογχική λοίμωξη (οξεία βρογχίτιδα, χρόνια βρογχίτιδα, ιογενή βρογχίτιδα, βακτηριακή και μυκητιακή βρογχίτιδα), προκαλείται από διαφορετικούς μολυσματικούς παράγοντες (ιούς, βακτήρια και μύκητες) που εισβάλλουν στο άνω αναπνευστικό, (από το στόμα στην τραχεία) και κάτω (από την τραχεία έως τις κυψελίδες). Μπορεί να προκαλέσει βλάβες και δύσπνοια. Μία ιογενής βρογχίτιδα μπορεί επίσης αποδυναμώνοντας το αναπνευστικό δέντρο, να προάγει μία βακτηριακή μόλυνση των βρόγχων. Ποιος είναι υπεύθυνος;
Τα υπεύθυνα παθογόνα για τις μολύνσεις αυτές είναι πολλά: Streptococcus pneumoniae (πνευμονιόκοκκου), Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Neisseria meningitidis (μηνιγγόκοκκος), κοκκύτης, Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa και Enterobacteriaceae λιγότερο συχνά. Δεδομένου της συχνής και πολύχρονης θεραπείας με αντιβιοτικά, με τα χρόνια, αυτά τα μικρόβια έχουν γίνει ανθεκτικά σε πολλά από αυτά.
ΡΙΓΑΝΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΛΑ
Ο καθένας ξέρει τη γεύση και την αδιαμφισβήτητη συμβολή τους στην κουζίνα. Αλλά δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε την οικειότητα που μας προκαλεί το ονόμά τους: όσο ανίσχυρα είναι τα αποξηραμένα φυτά Κανέλας και Ρίγανης, τόσο η δράση του αιθέριο έλαίου τους είναι ισχυρή. Και για του λόγου το αληθές: Το αιθέριο έλαιο της Κανέλας Κεϋλάνης, (Cinnamomum verum, φλοιός) και της Ρίγανης (Origanum compactum) έδειξαν σε πρώτη φάση αντιμικροβιακή, αντι-ιική αλλά και αντιμυκητιακή δράση. Ο συνδυασμός των δύο, καλύπτει ένα εντυπωσιακό φάσμα δράσης. Ο χειρισμός τους όμως απαιτεί ορισμένες προφυλάξεις.

Γιατί να συνδυάσουμε και τα δύο;
Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι ο συνδυασμός και των δύο δρα συμπληρωματικά, το καθένα για διαφορετικά στελέχη βακτηρίων και ιών, κάτι που πολλαπλασιάζει την δύναμη και την αποτελεσματικότητα, ενισχύοντας παράλληλα το σώμα και τις φυσικές του άμυνες με πολύ ολοκληρωμένο τρόπο.Μια επανάσταση
Η έρευνα της εταιρείας PRANAROM σχετικά με αυτά τα δύο αιθέρια έλαια επιβεβαίωσε την in vitro ευαισθησία των παθογόνων όλων των μολύνσεων των βρόγχων αλλά επίσης και την μυκητοκτόνο και βακτηριοκτόνο δράση των στελεχών με ποικίλους βαθμούς αντίστασης στα αντιβιοτικά*.
Αυτά τα δύο αιθέρια έλαια αντιπροσωπεύουν μία αναπόφευκτη εναλλακτική λύση που θα φέρει την χωρίς αμφιβολία επανάσταση τον τομέα των λοιμωδών.
Ενίσχυση για τα αντιβιοτικά.

Η έρευνα η οποία βασίστηκε επίσης σε δύο μεθόδους έδειξε ότι κανένα βακτηρίδιο δεν κατάφερε να μεταλλαχθεί εναντίον αυτών των δύο αιθέριων ελαίων, κάτι που όμως συμβαίνει στην χρήση των αντιβιοτικών. Μια άλλη μελέτη βασισμένη σε τρεις διαφορετικές τεχνικές, (ηλεκτρονική μικροσκοπία σάρωσης, μικροσκοπία μετάδοσης ηλεκτρονίου και βιοχημικές μελέτες), παρέχει ενδείξεις για τον αντιβακτηριακό τρόπο δράσης αυτών των 2 αιθέριων ελαίων προκαλώντας:

Λειτουργική και υπερ-δομική βλάβη στα βακτήρια
Πλήρη αναστολή της ανάπτυξής του
Σημαντική μείωση της αναπνευστικής του δραστηριότητας
Διάχυση του διαμεμβρανικού δυναμικού της
Απώλεια της διαπερατότητας της μεμβράνης
Τρόπος Λήψης
Αυτά τα δύο αιθέρια έλαια όντας δερμοκαυστικά (μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα στο δέρμα), πρέπει οπωσδήποτε να αραιωθούν για να καταναλωθούν. Προκειμένου την εύκολη και ασφαλή λήψη τους η εταιρεία μας δημιούργησε κάψουλες η οποίες περιέχουν ακόμη αιθέριο έλαιο λεμονιού για την προστασία του ήπατος και μέντα πιπεράτη για την αντι-καταρροϊκή της δράση.
Με την ευγενική συνεργασία του Δρ A. Zhiri. Μετάφραση: Ελένη Κεφαλωνίτου

ATCC στελέχη, Gram- και Gram + βακτηριακά στελέχη, φαινοτυπικά και γονότυπα κλινικά στελέχη και στελέχη με υψηλά επίπεδα αντιβιοτικής αντοχής.
Sources / Πηγές:
• Bouhdid, S., Abrini, J., Baudoux, D., Manresa, A., & Zhiri, A. (2012). Essential oils of oregano compact and cinnamon: antibacterial potency and mechanism of action. Journal de Pharmacie Clinique, 31(3), 141-148.
• Bouhdid, S., Abrini, J., Amensour, M., Zhiri, A., Espuny, M. J., & Manresa, A. (2010). Functional and ultrastructural changes in Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus cells induced by Cinnamomum verum essential oil. Journal of applied microbiology, 109(4), 1139-1149.
• Bouhdid, S., Abrini, J., Zhiri, A., Espuny, M. J., & Manresa, A. (2009). Investigation of functional and morphological changes in Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus cells induced by Origanum compactum essential oil. Journal of applied microbiology, 106(5), 1558-1568.