Η ανηθόλη και η εστραγόλη (ισομερή του C10H12O ) είναι πιθανότατα τα ορμονοενεργά συστατικά του γλυκάνισου, μάραθου και εστραγκόν όμως τα ελάσσονα συστατικά όπως η p-ανόλη είναι εκείνα που τους προσδίδουν τις εξισορροπητικές τους ιδιότητες. Αλλά ποιος μπορεί να είναι σίγουρος ότι πρόκειται για 1 ή δύο συστατικά που προσδίδουν τις ευεργετικές αυτές ιδιότητες και όχι το αρμονικό σύνολο των συστατικών του αιθερίου ελαίου!
Η σκλαρεόλη είναι μία διτερπενόλη που βρίσκεται στο φασκόμηλο και στο φασκόμηλο σκλαρέα που θεωρούνται ότι έχουν οιστρογονικές ιδιότητες. Κάτι που σημαίνει ότι διεγείρουν τους ίδιους υποδοχείς με τα οιστρογόνα και βοηθούν στην ισορροπία των ορμονών. Σημειώστε ότι η σκλαρεόλη έχει 19 άτομα C όπως τα ανδρογόνα (τα φυσικά οιστρογόνα έχουν 18 άτομα C). Σήμερα θεωρείται ότι η σκλαρεόλη βοηθά την ορμονική ισορροπία στις γυναίκες και τους άνδρες.
Η σκλαρεόλη (C15Η25Ο) και η βιριδιφλορόλη (C19Η36Ο2) δεν μοιάζουν ούτε στα οιστρογόνα (C21Η30Ο2) ούτε στα ανδρογόνα (C19Η28Ο2). Η σκλαρεόλη είναι ελαφρώς βαρύτερη από τα οιστρογόνα και βαρύτερη από τα ανδρογόνα. Η βιριδιφλορόλη είναι ελαφρύτερη. Παρότι δεν έχουν παρόμοια σχήματα και μεγέθη με τις φυσικές ορμόνες ως φαίνεται μπορούν να συνομιλούν με πολλούς από τους υποδοχείς με τα σεξουαλικά στεροειδή μας ως να ήταν ορμόνες. Επιπλέον τα δύο αυτά μόρια ενεργοποιούν τον οργανισμό μας για να παράγει τα δικά του φυσικά οιστρογόνα και ανδρογόνα – πράγμα που εξηγεί γιατί έχουν ευεργετικές δράσεις στεροειδών χωρίς να είναι στεροειδή.
Η συνομιλία με τους κυτταρικούς υποδοχής δεν επιτελείται με μηχανικό τρόπο όπως το κλειδί στην κλειδαριά αλλά η επικοινωνία πραγματοποιείται με ηλεκτρομαγνητικά κύματα, σαν τα μόρια να τραγουδάνε σερενάτα στους υποδοχείς για να τους ενεργοποιήσουν. Επομένως το σχήμα και το μέγεθος των μορίων δεν είναι καθοριστικό όπως είναι σε ένα μηχανικό κλειδί.
Δεν έχει εξακριβωθεί εργαστηριακά ο τρόπος δράσης των αρωματικών μορίων που προκαλούν ορμονική δράση. Ο Αρωματοθεραπευτές γνωρίζουν από την κλινική τους πείρα ότι αυτό συμβαίνει με επιτυχή αποτελέσματα.
Νίκος Χρηστίδης Ιατρός