Η χολίνη αποτελεί ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον άνθρωπο και για πολλά ζώα επίσης την συναντούμε ευρέως στις τροφές μας και στη μορφή κύριος της φωσφατιδυλοχολίνης, είναι μια σύνθετη ουσία, απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και διαφόρων άλλων οργάνων του σώματος, όπως το ήπαρ.

Η χολίνη παράγεται, σε μικρές όμως ποσότητες, στο συκώτι. Επομένως, χρειάζεται η πρόσληψή της μέσω της τροφής, ώστε να μην έχουμε έλλειψη, κατηγοριοποιείται συνήθως μαζί με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, λόγω των ομοιοτήτων που εμφανίζει με αυτές. Συμβάλλει στο μεταβολισμό των λιπιδίων και στη φυσιολογική ηπατική λειτουργία.

Η αξία της Χολίνης στον ανθρώπινο οργανισμό προκύπτει από την καθοριστική συμμετοχή της σε ποικίλες ζωτικές βιολογικές λειτουργίες. Συγκεκριμένα, εμπλέκεται:
Α) Στη Ρύθμιση του Μεταβολισμού
Β) Στη Σωστή Λειτουργία και Ανάπτυξη:

  1. Του Μυϊκού Συστήματος
  2. Του Ήπατος
  3. Του Εγκεφάλου και
  4. Του Νευρικού Συστήματος

Αναλυτικότερα, η Χολίνη αποτελεί πρόδρομη ένωση για μία ομάδα μορίων, τα οποία είναι απαραίτητα για σημαντικά βήματα του μεταβολισμού (Ιδιαίτερα των λιπιδίων). Ακόμη, συμβάλλει στην παραγωγή ενώσεων καθοριστικών για τις μεμβράνες των κυττάρων και επομένως για την σωστή δομή των κυττάρων. Μία ακόμη ένωση η οποία απαιτεί την παρουσία της για να παραχθεί, είναι η ακετυλοχολίνη, ένας σημαντικός νευροδιαβιβαστής για την μνήμη, τον έλεγχο των μυών την διάθεση μας και σε άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Τέλος, η χολίνη εμπλέκεται και στις διαδικασίες σύνθεσης του DNA.

Έχει διατυπωθεί ο ισχυρισμός ότι η χολίνη βοηθάει στην απώλεια βάρους. Αυτό οφείλεται στην αποτελεσματικότερη καύση των λιπών, παράλληλα πάντα με μία υποθερμιδική διατροφή και άσκηση.

Ποιες τροφές περιέχουν χολίνη

  • Κρόκος αυγού
  • Συκώτι
  • Σιτάρι
  • Βρώμη
  • Φιστίκια
  • Μαγιά Μπύρας

Ομάδες με πιθανή ανεπάρκεια

Παρόλο που η ανεπάρκεια χολίνης είναι ασυνήθιστη, δεν προσλαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι επαρκή ποσότητα χολίνης. Φαίνεται ότι υπάρχει σημαντική διακύμανση των διατροφικών απαιτήσεων από άνθρωπο σε άνθρωπο, λόγω γενετικών διαφορών. Οι παρακάτω ομάδες ανθρώπων ίσως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας:

  • Vegan: Οι αυστηροί χορτοφάγοι που δεν καταναλώνουν κρέας, αυγά και γάλα, ενδέχεται να έχουν ανεπάρκεια χολίνης.
  • Αθλητές αντοχής: Τα επίπεδα πέφτουν κατά τη διάρκεια αθλημάτων αντοχής, όπως είναι ο μαραθώνιος .
  • Υψηλή πρόσληψη αλκοόλ: Το αλκοόλ αυξάνει τις ανάγκες για χολίνη.
  • Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες: Τα οιστρογόνα βοηθούν στην παραγωγή χολίνης αλλά μειώνονται σημαντικά στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
  • Έγκυες γυναίκες: Οι ανάγκες σε χολίνη αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διότι το έμβρυο χρειάζεται αυτό το θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξή του.

Οι βασικές ιδιότητες της χολίνης είναι:

  • Συστατικό σε φωσφολιπίδια τα οποία απαρτίζουν τις μεμβράνες των κυττάρων, οποτε είναι βασικός δομικός ρόλος. Επίσης, υπάρχει στη σφιγγομυελίνη που αποτελεί το 10% των φωσφολιπιδίων του εγκεφάλου.
  • Απαιτείται για την παραγωγή της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στη μνήμη, την μυική κίνηση και τη ρύθμιση του καρδιακού παλμού.
  • Βοηθά μαζί με τη βιταμίνη Β12 και το φολικό οξύ την λειτουργία σύνθεσης του DNA.

Το 2016, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έθεσε ως Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη τα 550 mg την ημέρα για τους άνδρες και τα 425 mg για τις γυναίκες (450 mg για τις έγκυες και 550 mg για τις θηλάζουσες). Το ανώτατο ημερήσιο ασφαλές όριο για τους ενήλικες είναι τα 3.500 mg.

Η έλλειψη χολίνης μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση λίπους στο συκώτι καθώς και διάφορα προβλήματα στη λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης.

Ενώ η υπερκατανάλωση χολίνης, άνω των 6gr μπορεί να προκαλέσει ναυτία, απώλεια όρεξης, και οσμή ψαριού στο σώμα.