Ίσως να μην είναι ευρέως γνωστό, αλλά τα παντζάρια είναι από τις ισχυρότερες υπερτροφές που μας έχει δωρίσει η μάνα φύση. Από την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο για θεραπεία της δυσκοιλιότητας και διαφόρων ασθενειών. Μάλιστα θεωρείται ότι είχε και αφροδισιακές ιδιότητες. Σίγουρα αυτό δεν είναι μύθος αφού είναι πλούσιο σε νιτρικά ιόντα που προκαλούν αγγειοδιαστολή και ως εκ τούτου προστατεύουν τον οργανισμό μας από την εμφάνιση τόσο καρδιακών παθήσεων όσο και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Επιπλέον συμβάλλουν στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και καλής κυκλοφορίας, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες συμβάλλει στην μείωση της χοληστερόλης. Πίνοντας ένα χυμό παντζάρι πριν από τη γυμναστική θα βοηθήσει στην καλύτερη επίδοση κατά την άσκηση! Η πλούσια αντιοξειδωτική τους δράση όχι μόνο βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου αλλά τα θρεπτικά του συστατικά, ομορφαίνουν δέρμα και μαλλιά και διατηρούν οστά και τένοντες υγιείς.

Για όσους νομίζουν ότι παχαίνει κάνετε λάθος! Είναι χαμηλό σε θερμίδες αλλά έχει άφθονη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά! Έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να συμβάλει και στην μείωση του σακχάρου στο αίμα και βελτίωση της ινσουλίνης. Τέλος , ένα παντζάρι την ημέρα το Αλτσχάιμερ μπορεί να κάνει πέρα! Βρείτε λοιπόν τον τρόπο και βάλτε τα παντζάρια στη ζωή σας.