Το 1928, ο Ούγγρος νομπελίστας βιοχημικός Άλμπερτ Ζεντ Γκιόργκι ανακάλυψε μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, την βιταμίνη C ή αλλιώς ασκορβικό οξύ, μια βιταμίνη η οποία είναι διάσημη στους περισσότερους για τις ευεργετικές ιδιότητές της και τα οφέλη που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης C στον οργανισμό, φάνηκε να συνοδεύεται από αύξηση των επιπέδων αντιπονεκτίνης, συμβάλλοντας έτσι στην μείωση του σωματικού λίπους.

7 σημαντικά οφελεί της βιταμίνης C :

  1. Η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου
  2. Θωρακίζει τον οργανισμό
  3. Βιταμίνη C ενάντια στο κοινό κρυολόγημα
  4. Αντιγηραντική δράση
  5. Αυξημένες αποδόσεις
  6. Η βιταμίνη C καταπολεμά τις φλεγμονές
  7. Καλή κυκλοφορία του αίματος

Ποιες τροφές περιέχουν βιταμίνη C;

  • Πορτοκάλι
  • Λεμόνι
  • Φράουλες
  • Πιπεριες
  • Ντομάτα
  • Μπρόκολο
  • Σπανάκι
  • Ανανάς
  • Ακτινίδιο

Τι προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης C;
Η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καταπολέμηση λοιμώξεων, αιμορραγία ούλων, κούραση και αδυναμία….
Μια μελέτη του 2019 εξέτασε 31 άτομα ηλικίας περίπου 60 ετών, για να διαπιστώσει εάν η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C επηρέαζε τα επίπεδα γλυκόζης μετά το φαγητό.
Μετά από 4 μήνες λήψης συμπληρώματος, τα επίπεδα γλυκόζης και η αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων βελτιώθηκαν, σε σύγκριση με την ομάδα ατόμων που έλαβε placebo. Αυτό υποδηλώνει ότι η βιταμίνη αυτή θα μπορούσε, ενδεχομένως, να αποτελέσει μια φυσική λύση για τη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Πόσο καιρό να παίρνω βιταμίνη C;
Γενικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι διαλύεται στο νερό. Σε αντίθεση με τις λιποδιαλυτές βιταμίνες, οι υδατοδιαλυτές δεν αποθηκεύονται στο σώμα, επομένως είναι αρκετά δύσκολο να προκληθεί τοξικότητα από υπερδοσολογία.

Παρόλα, αυτά για τα περισσότερα συμπληρώματα, οι ειδικοί προτείνουν διακοπή για λίγο μετά από 3 μήνες συνεχούς λήψης.
Δεδομένου ότι το σώμα μας δεν την αποθηκεύει ούτε την παράγει από μόνο του, είναι σημαντικό να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (φρούτα και λαχανικά) καθημερινά και αν αδυνατείτε να έχετε καθημερινή πρόσβαση σε τέτοιες διατροφικές επιλογές, φροντίστε να λαμβάνετε ένα συμπλήρωμα διατροφής.